VacciCheck

Vaccineren op maat….wat houdt dat in?  Vaak verstaat men hieronder, bij de hond: de vaccinatie tegen Ziekte van Weil jaarlijks herhalen en de vaccinaties tegen Parvo,hondenziekte en leverziekte iedere 3 jaar. Bij de kat wordt ieder jaar tegen niesziekte geënt en om de 3 jaar tegen kattenziekte.

Maar is dit ook echt op maat?  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de bescherming tegen Parvo, hondenziekte en leverziekte vaak nog wel langer aanhoudt. Hoe lang precies, dat wisselt per individu. Voor kattenziekte bij de kat geldt precies hetzelfde.

Door middel van de Vaccicheck kunnen we tegenwoordig echt op maat vaccineren.  De Vaccicheck is een test waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen Parvo, hondenziekte en leverziekte bij de hond, of tegen nies- en kattenziekte bij de kat.

Dit wordt ook wel titerbepaling genoemd.

Mocht uit de test blijken dat de afweerstoffen voor desbetreffende ziekten nog voldoende aanwezig zijn, dan hoeft er pas over een jaar of langer (afhankelijk van de hoogte van de titer), weer opnieuw getest te worden.

De antilichamen voor de ziekte van Weil, kennelhoest en rabies kunnen helaas niet gemeten worden. Voor niesziekte bij de kat kunnen de 2 belangrijkste veroorzakers (Calicivirus en Herpesvirus) gemeten worden. Zijn deze echter hoog genoeg, dan zal een vaccinatie geen extra bescherming gaan bieden.